Domännamnets historia

Denna historia börjar i en svunnen tid för länge sedan. Närmare bestämt år 1969. 1969 skapade amerikanska försvarsdepartementets forskningsinstitut (ARPA) ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) som kan ses som föregångaren till dagens internet.

Under början av 1970-talet anslöt sig amerikanska universitet, forskningsanstalter och laboratorier till ARPANET. Universitetslaboratorier riktade in sig på bland annat databehandling och datornät vilket drev på utvecklingen av internet.

Den 1 januari 1983 övergick ARPANET till att använda IP (Internet Protocol) som är kommunikationsprotokollet som används för att överföra information inom datornätverket internet. Samma år utvecklade organisationen IETF (Internet Engineering Task Force) domännamnssystemet DNS (Domain Name System) som automatiskt översätter domännamn till IP-adresser för webbservrar. Vilket enkelt förklarat betyder att internetanvändare bara behöver komma ihåg unika domännamn istället för långa nummer som IP-adresser egentligen är.

Det första domännamnet som registrerades

Den 1 januari 1985 registrerade ARPA toppdomänerna .com (commercial), .net (network), .edu (education), .mil (military) och .gov (government). Det allra första domännamnet som registrerades var Nordu.net den 1 januari 1985. Datornätverket NORDUnet är ett nordiskt samarbete mellan Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island för att kunna samverka mellan dom nationella forsknings- och universitetsnätverken.

Inte långt senare blev datortillverkaren Symbolics det första företaget att registrera ett domännamn. Toppdomänen .com hade skapats för vinstinriktade företag och Symbolics blev först ut genom att registrera domännamnet Symbolics.com den 15 mars 1985. Knappt en månad senare registrerade företaget BBN Technologies BBN.com och ytterligare en månad senare registrerade Thinking Machines Think.com.

Fram till februari 1986 var företagen tvugna att ha access till ARPA för att få registrera sitt domännamn. När domänregistreringarna släpptes publikt var snöbollen snart i rullning och alla företag inom IT och digital infrastruktur ville ha ett domännamn. Hewlett-Packard (HP.com), IBM (IBM.com), Intel (Intel.com), General Electric (GE.com), Adobe (Adobe.com) med flera registrerade sina domännamn under 1986. Apple registrerade sitt välkända domännamn Apple.com den 19 februari 1987.

Sveriges första domännamn

1986 registrerades landskoden .se av Björn Eriksen som jobbade på IT-bolaget Enea. Björn hade ensam hand om allt som rörde .se fram till 1997. Det var även Enea som var först ut att registrera sig under .se år 1986. Under den här tiden fick endast företag registrera varsitt domännamn. Privatpersoner var inte välkomna förrän 2003.

Dotcom-kraschen

På 1990-talet växte internet så det knakade vilket till slut ledde till både växtvärk och en utveckling till det internet som du och jag använder oss av dagligen idag.

Allt fler företag fokuserade på internet och man skulle gärna ha .com i sitt bolagsnamn. Många internetföretag växte lavinartat på börsen och övervärderades. Många konkurser blev i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet ett faktum.

Även fast vi idag refererar till dotcom-bubblan som kaosartade scener så var väldigt många bara före sin tid. Många smarta personer med smarta idéer under den här perioden la grunden till dagens internetanvändning.

Domännamn idag

Nu 2022 är ett eget domännamn, vare sig det är under .se eller .com, många företags absolut viktigaste tillgång. Bara i Sverige använder över 95% av befolkningen internet. Så har du inget eget domännamn redan, så är det hög tid att köpa ett. Var med och skapa historia på internet.